2023'te Dikkat Edilecek 11 Dijital Pazarlama Trendi

Dijital pazarlama trendleri, modaya uygun yeni teknoloji ve pazarlama taktiklerinden daha fazlasıdır. Geleceği bilmek ve bu trendlere göre hareket etmek, işletmeler için dönüştürücü olabilir.

Dijital pazarlamada çalışmak sürekli gelişen bir görevdir. Bugün işe yarayanlar yarın etkisiz hale gelebilir ve adını bile duymadığınız şeyler aniden yakalanır ve yeni norm haline gelir.

2020'de Covid-19 salgınının başlamasından bu yana, dijital pazarlama endüstrisi yeni gerçekliğe uyum sağlamak ve gelişmek zorunda kaldığı için alan daha da çok yönlü hale geldi.

Covid-19'un dijital pazarlama üzerindeki etkisine ilişkin erken bir çalışma, dijital platformlara ve dijital içeriğe yönelik küresel davranışsal değişimin, pazarlamacılar ve markalar için müşterileriyle benzeri görülmemiş şekillerde bağlantı kurmaları için önemli fırsatlar yarattığını buldu. Bu, dijital pazarlama profesyonellerine yalnızca daha iyi ekonomik fırsatlar sağlamakla kalmadı, aynı zamanda " dijital pazarlama stratejilerini uygularken dikkatli hareket etme ve sosyal açıdan sorumlu  olma " şansı da sağladı.

Başka bir deyişle, pazarlama artık sadece bir ürün veya hizmet satmakla ilgili değil, aynı zamanda şirketin ve değerlerinin pazarlanmasıyla da ilgili.

Öyleyse, pandemi sonrası pazarlama ortamında sosyal sorumluluk yönüyle en iyi dijital pazarlama trendlerini değerlendirmeye başlayalım.

Sosyal ticaret ve sorumlu tüketicilik

Çevreyi , toplumu ve ekonomiyi olumlu yönde etkileyen etik satın alma kararları vermek isteyen tüketiciler tarafından yönlendirilen sorumlu tüketici hareketi ilgi görüyor.

Bu, geleneksel perakende ve e-ticaret arasındaki boşluğu kapatmak için sosyal ağlar, mesajlaşma uygulamaları ve etkileyici pazarlama gibi dijital pazarlama araçlarını ve platformlarını kullanan sosyal ticaretin gelişmesine yol açtı. 

Bu nedenle, sosyal ticaret, müşterilerin benzer düşüncelere sahip alışveriş yapanlardan oluşan daha geniş bir toplulukla bağlantı kurarken daha dikkatli satın almalar yapmalarını sağlamak için çevrimiçi alışverişin rahatlığını geleneksel perakendenin sosyal yönüyle birleştirir.

Müşteri merkezli kişiselleştirme

Bu ikinci dijital pazarlama trendi, müşteriler için özelleştirilmiş deneyimler yaratmaya odaklanıyor. Şirketler artık müşteriye özel ürün önerileri ve kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları sunmak için müşteri verilerini (satın alma geçmişi ve ilgi alanları gibi) analiz etmek için yapay zeka ve makine öğrenimini kullanıyor.

Kullanıcı deneyimine (UX) odaklanma, şirketlerin müşteri sadakati oluşturmasına ve markalarını rakiplerinden farklılaştırmasına yardımcı olur. Şirketler ayrıca özel müşteri yolculukları oluşturmak ve müşteri ihtiyaçlarını tahmin etmek için müşteri verilerini kullanarak satın alma deneyimini daha etkileşimli ve insan merkezli hale getirebilir.

İçerik segmentasyonu

İçerik segmentasyonu, katılımı ve erişimi en üst düzeye çıkarmak için içeriği daha küçük, daha hedefli parçalara bölme uygulamasıdır. Bu, her hedef kitle segmentinde yankı uyandıran içerik oluşturmak için demografi, ilgi alanları ve davranışlar gibi müşteri verilerinin analiz edilmesini içerir. 

İçerik segmentasyonu, şirketlerin sosyal medya stratejilerini farklı sosyal kullanıcı gruplarına ulaşmak için uyarlamalarını sağladığı için sosyal medya pazarlaması için özellikle önemlidir. Bu şekilde, sosyal medya pazarlama ekipleri, her bir hedef segmentin ilgi alanına hitap eden içerikler oluşturabilir ve sosyal kampanyalarıyla etkileşimi artırabilir.

Hikaye odaklı içerik pazarlaması

Dijital pazarlama çevrelerinde ivme kazanan bir diğer trend de hikaye odaklı içerik. En önemli faydalarından biri, müşteriler ve marka arasında insani bir bağ oluşturmaya yardımcı olmasıdır. Bir şirketin çevre dostu ürünler sattığını varsayalım. Bu durumda, şirketi yönlendiren değerleri ve sürdürülebilirlik taahhüdünün insanların yaşamlarında bir fark yaratmasına nasıl yardımcı olduğunu göstermek için hikaye anlatma tekniklerini kullanabilir.

Algoritmik olarak oluşturulmuş içerik çağında, hikaye odaklı içerik öne çıkıyor çünkü daha özgün bir mesaj iletiyor. Bu, markaların kendilerini rakiplerinden ayırmasına ve müşteri güveni oluşturmasına yardımcı olabilir.

Kısa video içeriği

Pazarlamacılar, kısa video içeriğinin kitlelerin ilgisini çekme ve marka bilinirliğini artırma potansiyelini fark ettikçe TikTok, Instagram Reels ve YouTube Shorts ilgi topladı.

Bu dijital pazarlama trendinin birçok nedeni var. Örneğin Reels ve Shorts, bu platformlarda daha aktif olma eğiliminde olan daha genç kitlelere ulaşmak için özellikle etkilidir. Ek olarak, kısa video içeriğinin oluşturulması ve tüketilmesi kolaydır, bu da onu ürün demoları, öğreticiler, marka bilinirliği kampanyaları ve hatta eğlence dahil olmak üzere çeşitli pazarlama hedefleri için ideal hale getirir.

ses optimizasyonu

Sesli aramanın giderek daha popüler hale gelmesiyle birlikte , sesli arama optimizasyonu (VSEO), 2023'te dijital pazarlama için bir zorunluluktur. VSEO, içeriği Amazon Alexa, Google Home ve Apple'ın Siri gibi sesli arama cihazları için optimize ederek keşfedilebilir olmasını sağlar. kullanıcılar sesli aramayı kullanır. Bu aynı zamanda içeriğin bu cihazlar tarafından kullanılan doğal dil formatına uyarlanmasını ve ilgi çekici, konuşma tonunda işlenmesini gerektirir.

Dijital pazarlamacılar, içeriği sesli arama için optimize ederek, kullanıcılar sesle etkinleştirilmiş cihazları kullanarak arama yaptıklarında markalarının görünür olmasını sağlayabilir. 

Dijital Pazarlama alanında bir kariyer hakkında merak mı ediyorsunuz?

programatik reklamcılık

Dijital pazarlama trendleri listesinde bir sonraki sıra, dijital reklam alanının otomatik olarak satın alınması ve satılması olan programatik reklamcılıktır. Bu teknoloji, reklamcıları potansiyel müşterilerle gerçek zamanlı olarak eşleştirmek için yapay zekayı (AI) kullanır.

Programatik reklamcılık, pazarlamacıların reklamlarını hedeflemesine ve kampanyaları maliyet etkinliği için optimize etmesine yardımcı olduğu için son yıllarda popüler hale geldi. Ayrıca bu teknoloji, daha kişiselleştirilmiş kampanyalar sunmak için sosyal medya ve e-posta gibi diğer dijital pazarlama kanallarıyla kolayca entegre edilebilir. Şirketlerin dijital reklam bütçelerinden en iyi şekilde yararlanmaları için harika bir yol.

konuşma pazarlama

Diyaloğa dayalı pazarlama, sohbet robotları, mesajlaşma uygulamaları ve diğer etkileşimli araçlar aracılığıyla müşteri ilişkileri oluşturmaya odaklanan müşteri merkezli bir pazarlama yaklaşımıdır. Chatbot'lar önceden programlanmış mesajlara anında yanıt verecek şekilde programlanabildiğinden, müşteriler için daha doğal ve kişisel bir deneyim sağlar.

Bu eğilim, marka sadakati oluşturmak isteyen şirketler için faydalıdır. Chatbot'lar ve mesajlaşma uygulamalarıyla müşteriler soru sorabilir, hızla yanıt alabilir ve hatta doğrudan müşteri destek temsilcileriyle sohbet edebilir. Chatbot'lar ayrıca ilgi alanları ve ihtiyaçları hakkında veri toplayarak kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri yaratır. Bu veriler daha sonra müşterilere öneriler ve özel ürün teklifleri sunmak için kullanılabilir.

Çalışan aktivasyonu

Geleneksel dijital pazarlama kanallarının yanı sıra işletmeler, çalışan aktivasyonunun potansiyelini fark etmeye başlıyor. Bu, marka farkındalığını ve katılımını artırmak için çalışanların dijital ağlarının gücünden yararlanmayı içerir.

Çalışan aktivasyon kampanyaları, çalışanları sosyal medyada marka hakkında içerik yayınlamaya, müşteri hikayelerini paylaşmaya ve çalışan referansları ve röportajları aracılığıyla şirkette çalışma deneyimleri hakkında seslerini yükseltmeye teşvik eder. Bu pazarlama stratejisinin de marka sadakatini artırmanın ve potansiyel yeni müşterilere ulaşmanın etkili bir yolu olduğu kanıtlanmıştır.

AI tabanlı otomasyon

Yapay zeka tabanlı otomasyonun dijital pazarlama dünyasını kasıp kavurduğu bir sır değil. Otomasyon, e-posta kampanyaları ve ücretli reklamlar gibi sıradan görevleri otomatikleştirerek pazarlamacıların zamandan ve paradan tasarruf etmesine yardımcı olabilir. Ancak yapay zeka tabanlı otomasyon, pazarlama süreçlerini kolaylaştırmanın yanı sıra müşteri davranışına ilişkin değerli bilgiler sağlar ve doğru kişileri doğru mesajlarla hedeflemek için kullanılabilir.

Bu, özellikle dijital reklam bütçelerini en üst düzeye çıkarmak ve kampanyalarından en iyi şekilde yararlanmak isteyen işletmeler için kullanışlıdır. Yapay zeka tabanlı otomasyon gelişmeye devam ettikçe, dijital pazarlama ortamının daha da kritik bir parçası haline gelecek.

Push bildirimleri

2023'te dikkat edilmesi gereken dijital pazarlama trendlerinden sonuncusu push bildirimleridir. Bu teknoloji, pazarlamacıların hedeflenen mesajları doğrudan kullanıcının cep telefonu, tablet veya bilgisayar gibi cihazlarına göndermesini sağlar.

Anlık bildirimler, markalarıyla bir süredir etkileşimde bulunmayan müşterilerle yeniden etkileşim kurmak isteyen işletmeler için kullanışlıdır. Bildirimler, kişiselleştirilmiş teklifler ve indirimler, promosyon mesajları veya şirketle ilgili önemli güncellemeler göndermek için kullanılabilir. 

Yalnızca müşterileri meşgul ederek marka sadakatini artırmakla kalmaz, aynı zamanda e-posta veya sosyal medyadan daha yüksek bir yanıt oranına sahiptirler

2. Dijital pazarlama hakkında daha fazla bilgiyi nereden edinebilirsiniz?

Dijital pazarlamayı daha fazla keşfetmekle ilgileniyorsanız, başlamanın farklı yolları vardır. Dijital pazarlama yolculuğunuzda size yardımcı olacak en iyi kaynaklardan bazıları şunlardır:

  • Bloglar : Şu anda okumak için en iyi dijital pazaralama bloglarına göz atın .
  • Kitaplar: Sektör uzmanlarından fikir almak için en popüler dijital pazarlama kitaplarının bazılarını alın.
  • Araçlar: Piyasadaki en son dijital pazaralama araçlarını öğrenin.
  • Kurslar Temel bilgileri öğrenmek ve uygulamalı pratik yapmak için kapsamlı bir dijital pazarlama kursuna kayıt olun.

Bunlar, sizi dijital pazarlamada uzmanlaşma yolunda ilerletmek için sadece birkaç seçenek. Hangi rotayı seçerseniz seçin, en son trendler ve teknikler konusunda güncel kalın, çünkü bu, bu alanda başarı şansınızı artıracaktır.

Bizimle Tanışın

Bizimle kolay ve hızlı şekilde iletişim kurabilirsiniz. İşimizi iyi yapmamızın yanı sıra işinizi kolaylaştırmak ve potansiyel müşterilerinize ulaşabilmeniz için çalışıyoruz.

HEMEN ARA WhatsApp